Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

97 Χρόνια ΑΡΗΣ! Χρόνια πολλά (Δώρο αφίσα!)

“Ένα μύθο θα σας πω που τον έμαθα παιδί: Στα 1914, ο Δίας ανακάλυψε πως του έλειπε ένας … Θεός! Από την βουνοκορφή, όπου είχε στημένο τον θρόνο του, απουσίαζε ένας Θεός: ο ΑΡΗΣ. Άρχισε τις αναζητήσεις και σύντομα ανακάλυψε πως ο ΑΡΗΣ προτίμησε τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα την περιοχή Βότση, όπου και εγκαταστάθηκε.

Κάπως έτσι ξεκινά η «Ιστορία του Θεού του πολέμου»  όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο site της ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Ήταν η 25η Μαρτίου του 1914 όταν μια συντροφιά που την αποτελούσαν 22 άνθρωποι, πήρε τη μεγάλη απόφαση της ίδρυσης του συλλόγου. Αλλά το πρόβλημα βρισκόταν στο όνομα που θα του έδιναν. Οι δημιουργοί του νέου συλλόγου αποφάσισαν να του δώσουν ένα όνομα θεϊκό, γεμάτο επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια, που να εμπνέει σεβασμό και φόβο. Με αυτές τις αρχές ξεκίνησε ο ΑΡΗΣ και γρήγορα έγινε ο κυρίαρχος του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης αλλά και ένας από τους ισχυρότερους στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση της ιδέας ήρθε πέντε μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 1914. Η ομάδα κέρδισε συμπάθειες μεταξύ των Θεσσαλονικέων που έβλεπαν στον ΑΡΗ τη δύναμη και την ευκαιρία αξιοποίησης της αθλητικής ιδέας αλλά και ένα ισχυρό και υγιές σωματείο, που θα ήταν σε θέση να μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα το όνομα του ΑΡΗ, της Θεσσαλονίκης και του μεγάλου συλλόγου.

Ο ΑΡΗΣ δεν έπαψε ποτέ να είναι ο βασιλιάς της Βόρειας Ελλάδας. Επιβλητικός και δυνατός. Με άλλα λόγια, πραγματικός Ολύμπιος Θεός του Ελληνικού ποδοσφαίρου, του οποίου ο ναός (γήπεδο Χαριλάου ή «Κλεάνθης Βικελίδης»), χωρά άνω των 23.000 πιστών.

Έμβλημα του συλλόγου ο αναπαυόμενος Θεός του πολέμου, πάντα έτοιμος να δώσει τις μάχες του αν χρειαστεί. Χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο, για να θυμίζει σε όλους το Βυζάντιο, αφού η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε η δεύτερη πολιτεία της Αυτοκρατορίας.

Ο ΑΡΗΣ στις 25 Μαρτίου του 1914 δήλωσε για πρώτη φορά παρών στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας και από τότε έμελλε να καθιερωθεί στη συνείδηση των φιλάθλων της χώρας ως μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ομάδες. Έκτοτε πέρασαν αισίως 97 χρόνια και ο ΑΡΗΣ βαδίζει πλέον προς το 98ο έτος της ηλικίας του. Παραμένει όμως νέος, γεμάτος ακμή και με όνειρα για ένα μέλλον που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από το ένδοξο παρελθόν του...



1 σχόλια :

savito είπε...

ΟΛΟΙ ΤΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ...

Δημοσίευση σχολίου

Αν σου τηλεφωνήσουν, αν σε ρωτήσουν ποιο πρωτοσέλιδο διαβάζεις, Δήλωσε το, Φώναξε το δυνατά: "Διαβάζω ΗΜΙΧΡΟΝΟ!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...